AKKUYU NGS 1. GÜÇ ÜNİTESİNDE KURU REAKTÖR KORUYUCU MONTE EDİLDİ

Akkuyu NGS inşaat sahasındaki işlerin önemli bir aşaması daha tamamlandı.

Ekonomi Yayın: 09 Eylül 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 09.09.2020 23:20:42
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

9 şiddetindeki bir deprem de dahil olmak üzere acil durumlarda nükleer santralde güvenliği sağlayan kuru reaktör koruyucu birinci güç ünitesine monte edildi. Koruyucu, reaktör kapasitesinin ölçümü için gereken ölçüm kanalları konumundaki iyonlaştırıcı hücrelerin sürdürülebilir şekilde çalışmasını sağlar.

Nükleer reaktör kazanını çevreleyen ve serpantinit betonla doldurulmuş kalın duvarlı silindirik çelik bir yapı şeklindeki kuru koruyucu, 500°C’ye kadar yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.

Kuru koruyucu, üst ve alt olmak üzere iki elemandan oluşur ve bunlar sızdırmaz şekilde birbirine kaynaklanarak elde edilen silindir betonla doldurulur. Birleştirilmiş konstrüksiyon betondaki fazla nemin tahliyesi için 220 derecelik bir sıcaklıkta kurumaya gönderilir. Ardından konstrüksiyon, beton içinde çatlak olup olmadığı konusunda test edilir. Bunun için nötron profilleme yapılır; nötron akımları silindirin bir tarafından verilir ve onların yoğunlukları ise dışarıdan bir sensörle tespit edilir. Akkuyu NGS’nin 1. güç ünitesinde kullanılacak kuru koruyucu üzerinde yapılan araştırma, dökülen betonun yüksek kalitede olduğunu doğruladı.

Ağırlığı 142 ton, dış çapı 6.5 metre, yüksekliği de 5 metreden fazla olan kuru koruyucunun montajı, özel bir travers kullanılarak gerçekleştirildi.

Kuru koruyucu, Akkuyu NGS için Tyazhmash fabrikası (Syzran, Rusya) tarafından üretildi. 26 Ağustos’ta Tyazhmash, 2. güç ünitesinin güvenliği için bir başka önemli eleman olan kor tutucuyu Akkuyu NGS sahasına ulaştırmıştı.  

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.