CHP TARSUS İLÇE BAŞKANI AV. OZAN VARAL: “SÜT ÜRETİCİSİNİN HALİ İÇLER ACISI, İNEKLER KESİME GÖNDERİLİYOR”

CHPTarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, iktidarın “paramız var, dışarıdan alırız” mantığıyla yürüttüğü hatalı politikalar neticesinde zor günler yaşayan ülke hayvancılığının, adım adım uçuruma sürüklendiğini söyledi.

Ekonomi Yayın: 23 Mart 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 23.03.2022 13:42:54
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Kırsal mahallelerde hayvancılıkla uğraşan üreticilere ziyaretlerini sürdüren CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, partili yöneticiler Ziraat Mühendisi Yağmur Arslan, Veteriner Hekim Murat Topçuoğlu ve Özay Güngör ile birlikte bu kez de Tarsus’a bağlı Tepeköy Mahallesi’nde bölgenin en büyük süt üretim tesislerinden birinde daha incelemelerde bulundu. Başkan Varal, üreticilerin sorunlarını ve beklentilerini dinledi.

 

Tepeköy ‘deki tesisinde süt üretimiyle uğraşan Yasin Erdoğan, “Böyle giderse İnekler ve süt artık ithal edilir. Yemin kilosu 6,4 lira; süt 4,70 lira. bu maliyetin altından kimse kalkamaz. Her gün kamyonlar inek mezbahanelere kesime gidiyor. “ dedi

 

Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını ve artık karşılanamaz duruma geldiğini belirten Başkan Ozan Varal ise “Süt üreticilerimizin durumu gerçekten içler acısı. Süt üreticisi ineklerini kesmek zorunda kalıyor. Plansız, akıldan uzak tarım politikaları üreticilerimizi bu noktaya getirdi. Hayvanların kesilmesi sadece hayvancılığın sonunu getirmekle kalmıyor, sağlıklı bir şekilde yetiştirmek zorunda olduğumuz çocuklarımızın geleceğini de karartıyor. Çocuklarımızın ucuz, sağlıklı, kaliteli süte ve süt ürünlerine ulaşmasında ki en büyük engel, AKP iktidarının uyguladığı akıl dışı ve sadece rantı düşünen tarım politikalarıdır” dedi.

 

Yerli üreticinin planlı şekilde desteklenmesi, süt ve verim kalitesinin artırılması, kaliteli yemin besiciye ucuz ulaştırılması, sektörün sorunlarını çözeceğini vurgulayan CHP Tarsus İlçe Başkanı Varal, “Hayvancılığımız yok oluyor, süt üretimi her geçen gün azalıyor. Bunun önüne geçmek için akıllı, mantıklı tarım politikalarının acilen devreye konması gerekiyor. Süt üreticisinin kaderi, sadece AKP iktidarının vicdanına bırakılamayacak kadar önemlidir. Çünkü artık bu iktidarın vicdanının kalmadığını, her gittiğimiz üretim tesisinde net bir şekilde görüyoruz. İneklerin kesime gönderilmesine rağmen hiçbir şey yapmayan AKP ‘nin vicdanı da tükenmiştir. Halkımız yalnız değil, çaresiz değil… Cumhuriyet Halk Partisi tarım politikalarıyla, güzel hizmetler yaptığını Belediyecilikte kanıtladı. Bunu önümüzde ki dönemde geleceğimiz genel iktidarda da ortaya koyacağız” diye konuştu.

 

CHP Tarsus İlçe Başkan Yardımcısı-Veteriner Hekim Murat Topçuoğlu ise Türkiye’de hayvancılık konusunda son 20 yılda popülist politikaların ön plana çıkarıldığını söyledi.

 

Murat Topçuoğlu, “Yurt dışından sürekli hayvan ithal ettik, gelen hayvanları da burada kestik. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksekti, üretici de sattığı sütle bunu karşılayamadı. Popülist politikalarla her aileye iki inek dağıttık, fakat iki inek bir ailenin geçimi tam sağlayacak bir gelir sağlamıyordu. Bu nedenlerle elimizde ki hayvan sayısı sürekli azaldı. Gücü her geçen gün azalan üretici tosunlarını, ineklerini ve özellikle düvelerini sattı. Geleceğimizi de kestik aslında.

Mera alanlarının ıslahı da bu anlamda önemlidir. 12 ay kapalı ahırda sürekli yem ile beslenen hayvan maliyeti katlamaktadır. Enerji ve diğer giderlerle süt üreticisinin artan sorunları, süt üretiminden üreticiyi soğutmaktadır

 

Sonuç ortada… Mazot fiyatları, yem fiyatları yüksek. Meramız olmadığı için üreticimiz kaba yemi de dışarıdan almak zorunda kalıyor. Yani girdi maliyetlerinin yüksek olması ve buna destek verilmemesi üreticileri zor duruma düşürmektedir. Tarım Bakanlığı’nın, popülist politikalardan uzak durması gerekmektedir. Planlı, programlı, bilimsel üretim ışığında çalışmalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.