Ege İnci'nin Yazar Öner Önder ile Röportajı

Ege İnci'nin Yazar Öner Önder ile Röportajı

Kültür Yayın: 01 Ocak 2021 - Cuma - Güncelleme: 01.01.2021 16:45:13
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

1.Kısaca kendinizi anlatır mısınız?

Bendeniz, Kırıkkale'nin Keskin ilçesi, Cankurtaran köyünde doğdum. Annem, ''harmanlar kaldırılıyordu sen doğduğunda, derdi. Ekim ayının birinde 1949 yılında dünyaya gelmişim. Beş yaşımda iken Kırıkkale'ye taşınmış, Bir yıl gecikmeyle, 8 yaşımda ilkokula ikinci sınıftan başladım. İlk, orta tahsilimi orada tamamlayıp, sonrasında, astsubay hazırlama okuluna giderek, yatılı okuyup, 1969 yılında mezun oldum. Bir yandan mesleğimi icra ederken, diğer taraftan, -Zamanın yasaklarına rağmen- fark derslerimi verip, Üniversiteye devamla, İstanbul üniversitesi Coğrafya bölümünü, İngiliz dilini ve pedagoji lisansımı da bitirip, Öğretmen  hakkımı aldım. Ordudan malulen emekli olduktan sonra sırasıyla öğretmenlik, özel bir Mobilya firmasında satın alma ve satış müdürlükleri yaptım. Kendi işyerimi açıp on beş yıl da mobilya ve tasarım işleri yaptım. 2001 krizi çoğu iş adamını vururken beni de ihmal etmedi. Değişik firmalarda profesyonel yöneticilikler ve  bir özel kolejde idarecilik yaptım. Şu an evli İki kız babası ve ikiz iki delikanlının dedesiyim. İstanbul'da  ve Bodrumda--Pandemi nedeniyle- yaşıyorum.

2. Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?

1965 yılından bu yana aralıklarla, ama 2000 yılından sonra devamlı yazıyorum.

3. Yazmanızda en büyük etken nedir?

 En yüce kaynağın sevgi olduğuna inanırım. Sevgisizlik, eşitsizlik, haksızlık, kul hakkı yeme, emek hırsızlıkları gibi haller benim isyanımı depreştirir. Empati olmadan, sempati olamayacağı için, insanın, önce kendini devamla tüm canlıyı sevmesi gerektiğine inanırım ve esin kaynağım bu.

4. Yazarken çektiğiniz en büyük zorluk nedir peki?

Yazarken en büyük zorluğum,  ne yazacağımı, çoğunlukla önceden bilemememdir. Bir an, bir tek kelime beni harekete geçirir, sonrasını yüreğim söyler ben yazarım. Ben sadece kâtibim.

5. Kitabınız daha çok hangi yaş gruplarında ilgi çekiyor?

Bana göre, Şairin yaşı, cinsiyeti, milliyeti ırkı fakiri zengini yoktur. Bazen bir kadın, bazen bir çiçek, bazen fakir bir kâğıt toplayıcı, bazen öksüz bir kız çocuğu, bazen Afrikalı, bazen Singapurlu bazen yurduna aşık onun için canını veren bir TÜRK yurttaşıyım. Önce CAN, sonra insan, Sonra Türk vatanseveri, sonra Müslüman sonra da tabiatım. Sevginin kaynağından bir damla olabilmek, derelerle akıp, ummana kavuşmaktır emelim  yüce sevgi kaynağına. Okumayı  seven her can için zevk alarak okuyabileceği şiirler yazdığımı düşünürüm.

6. Yazarken ilham aldığınız şey nedir? Bir kişi olabilir bir nesne olabilir. O ilham periniz size ne olunca geliyor?

Bir gün doğuşundaki şafakta gördüğüm ya da grup vaktindeki renklerin dansı/ bunların arkasındaki en büyük ressam, çiçek açarken tomurcuğuna düşen çiy, yardım bekleyen aç veya sakat bir hayvan, birbirine sevgiyle bakan iki çift göz, İnsanlara yapılan, adaletsiz, çıkara dayalı, hesaplı fenalıklar. Ülkemin emekçisine çiftçisine köylüsüne yapılan haksız ayrımcılıklar. İşkence görmüş bir kadın, Emeğinin karşılığını alamayan bir işçi.   Bana gelen ilhamın ne zaman  ve hangi kaynaklı olacağını bilemem. Saati, randevusu yok. Kendimle baş başa olduğum zamanlar diyelim.

7. Beğendiğiniz ve kitaplarını okuduğunuz bir yazar var mı?

Klasiklerin çoğunu okudum, Dostoyevski, Reşat Nuri, John Staenbec, Çehov, Orhan Kemal, Yaşar kemal, Orhan veli Fuzuli, Nedim, Nazım hikmet, Cemal Süreyya, Can Yücel, Atilla ilhan sayılabilir.

8. Peki yazarlarla görüşme imkânınız oldu mu? Bir araya geldiniz mi hiç?

Ülkem şairlerinin oluşturduğu değişik antolojilerde,-Mısraların arasında, Mısralardaki Öyküm-yer aldım. Değişik zamanlarda  ve yerlerde, şiir günleri, ,imza günleri fuarlarda edindiğim şair dost ve arkadaşlarım oldu. Yaşadığımız Pandemi bu ilişkilerimize tırpan olmuş durumda. İnsanlığı her alanda, birçok insanı engellemiş ve birçok can almış durumda. İnsanlar, canlar benim için her şey. Ben de, onların içinde her şeyim veya hiçim.

9. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz?

Her okuyucuma  bilhassa fuarlarda, ''Önce gözlerinizi ve kitabı kapatıp, bir dilek tutun, donra, herhangi bir yerinden açın kitabı ve karşınıza gelen -şansınıza düşen- şiiri okuyun. Sevemedinizse, boşuna para vermeyin. diyorum. Her kesime  hitap ettiğimi düşünüyorum.

10. Peki son olarak Buradan okurlarınıza seslenmek isteseniz ne derdiniz?

Her şeyin üstünde sevgiyi, güveni ve saygıyı tutuyorum. Ve tabii ki sevgiyi paylaşmayı.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.