İNŞAAT SEKTÖRÜNE “ÇİMENTO” DARBESİ!

Koronavirüs salgını sonrası şantiyelerin kapatılması ve proje iptalleri nedeniyle zor bir dönemden geçen inşaat sektöründe şimdi de çimentoda zam sıkıntısı baş gösterdi.

Ekonomi Yayın: 04 Aralık 2020 - Cuma - Güncelleme: 04.12.2020 15:16:51
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Çukurova bölgesinde çimento üreticisinin ihracata ağırlık vermesi nedeniyle iç piyasada çimento fiyatları ve temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “Sektörün canlanmaya başladığı dönemde çimento darbesi indi. Son beş ay içerisinde yüzde 60’a yakın zam geldi, bu kabul edilemez” diye konuştu.

Ülke ekonomisinin lokomotifi görevi yapan inşaat sektörünün bu konuda yalnız bırakılmaması gerektiğini belirten MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, Ticaret Bakanlığı’na ve Rekabet Kurulu’na konuya müdahale edin çağrısında bulundu.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü ve istihdamın dinamik gücü olan inşaat sektörü bir yandan Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken ana malzemelerinden çimentoya gelen zamlarla darboğaza girdi.

 Çimento üreticisinin ihracata ağırlık vermesi nedeniyle iç pazarda da fahiş fiyat artışları olduğuna dikkati çeken Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği BaşkanıNesim Ekinci,mevcut ekonomik şartların doğurduğu ağır maliyetlerle mücadele eden sektöre bir darbenin de en önemli tedarikçi konumunda olan çimento sektöründen gelmesini kabul edemeyeceklerini vurguladı.

 Ekonominin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektöründeki çimento sıkıntısının, dolaylı etkilerinin alt sektörleri ve istihdamı da etkileyeceğini belirten Nesim Ekinci, “Çimento, inşaat maliyetinin yüzde 8-9'unu oluşturur. İnşaat sektörünün zor günler geçirdiği şu dönemde yüzde 60’a ulaşan zamlar yaparak sektöre ilave ağır yük yüklemek doğru değil. Alternatifi olmayan ürünlere yapılan bu zamlar sektörü çaresiz bırakıyor. Bir liste fiyatı üzerinden gidilmiyor. Firmalar farklı zamanlarda farklı oranlarda fiyat artışı açıklayarak rekabet hukukunun önüne geçiyor. Yetkililerin devreye girmesini ve bu yapılan fahiş zam oranlarına müdahil olmasını bekliyoruz” dedi.

“İnşaat Sektöründe Çarklar Durma Noktasına Geldi”

Çimento’nun yerli hammadde ile üretildiğinin de altını çizen MERYAP Başkanı Ekinci, yüzde 60’a varan zammın hiçbir gerekçesi olmadığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti.

“Çimentonun teminini sağlayan ve üretimini yapan firmalar, doların yükselmesi ile birlikte çimentoyu iç piyasa yerine yurtdışı piyasalarına sürmeye başladılar. Mersin bölgemizde 2021 yılının sonuna kadar çimento yok deniliyor. Dışardan da çok talep gelince hem iç pazar kaydırıldı hem de bizlere ardı ardına zamlı fiyat listeleri yansıtıldı.Öte yandan çimento ihtiyacı olan beton santralleri ve firmalar bu fahiş fiyatlara rağmen yine de çimento bulamıyor. Bu ürünün alternatifi yok. Şantiyeler durursa bu diğer sektörleri ve istihdamı da vurur. Dolayısıyla bu ihracat ülke ekonomisine katkıdan ziyade sadece üretici ve temin edici çimento firmalarına kazanç sağlar.”

Mersin İlindeki Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere kentteki diğer sivil toplum kuruluşlarına da seslenen MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, bölgedeki bu sorunun çözüme kavuşturulması için destek isterken, hükümetin de bu zamlara izin vermemesi gerektiğini belirtti ve Rekabet Kurulu’na inceleme çağrısında bulundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.