Mezitli’de toplu sözleşme sevinci

Mezitli Belediyesi çalışanları toplu iş sözleşmesi imzaladı. Belediyeye bağlı Mutlu Mezitli Şirketi bünyesinde bulunan çalışanlar, belediye otoparkında düzenlenen törenle 2018 yılında çıkarılan yasa sonrası ilk kez yapılan toplu sözleşmenin sevincini yaşadı. Çalışanlar Mezitli Belediyesi, Mutlu Mezitli A.Ş. ve DİSK Genel İş Sendikası arasında imzalanan ve 1 Temmuz 2020 ile 1 Temmuz 2022 tarihleri arasında geçerli olacak sözleşme ile çok önemli sosyal haklara sahip oldu.

Ekonomi Yayın: 04 Aralık 2020 - Cuma - Güncelleme: 04.12.2020 18:39:46
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

MAAŞLARDAN SOSYAL HAKLARA KADAR ÇOK GENİŞ ÇAPLI SÖZLEŞME

130 kadın çalışan, 427 erkek çalışan yararlanacağı sözleşme ile haftalık çalışma saati 45 saatten 40 saate düşürüldü. Bu da her işçinin yıllık 33 gün eksik çalışması, görevli olması durumunda ise çalıştığı günlerin fazla mesaisini alması anlamına geliyor. Vardiyalı çalışanlar ile gece çalışması yapanların ücretleri iyileştirilirken, fazla çalışma ücretleri eskiye göre yüzde 40 oranında artış gerçekleştirildi. Pazar günü çalışmaları ile ilave 2 yevmiyeden 1 ilave 3 yevmiyeye çıkartıldı. Resmi olmayan bayram izinlerinde çalışanlara ilave 1 yevmiye ücret ödenmesi, yıllık ücretleri izin süreleri yüzde 20 ile yüzde 40 oranında artırılması, ücretli sosyal izinlerin süreleri ve kapsamları geliştirilmesi, kadrolu işçilere her yıl verilen kıdem zammı şirket çalışanlarının da yevmiyelerine yansıtılması gibi kararlar alındı.

Bunun yanında arazide çalışan tüm işçilerimize günlük net 3.60 TL arazi primi verilirken, bu ücret kadınlara 5.60 TL olarak ödenecek. İşin zorluk derecesine göre bedenen yıpratıcı işçilerin prim ve tazminatları diğerlerine göre daha fazla yükseltildi.

ÇALIŞANALARIN GEÇMİŞ HAKLARI TOPLU ÖDENECEK

Öğrenim yardımı, eğitim teşvik primi, temizlik ve hijyen primi, kirletici ve yıpratıcı iş primi, teknik unvan primi, uzun yol primi, işçi bayram primi gibi primler bu sözleşme ile verilmeye başlandı. Ölüm yardımı, evlenme yardımı iyileştirildi. Yemek yardımı günlük 5 TL’ den 16 TL’ ye çıkartıldı. Aylık 416 TL net yemek kartı olarak verilecek. Yakacak yardımı aylık 30 TL’den 50 TL’ye çıkartılırken yıllık ilave tediye ikramiye 10 yevmiyeden 12 yevmiye çıkartıldı. Çalışanlar 1 Temmuz’dan bu yana hak ettikleri yılsonuna kadar birikmiş alacaklardan kişi başına 1.000 TL ödenecek. Bu maddeler ele alındığında 2 bin 500 TL’den 3 bin 650 TL’ ye çıkartıldı.

‘DÜNYAYI SARAN OLUMSUZLUKLARDAN ÇALIŞANLARIMIZ ETKİLENMESİN DİYE ÇABALADIK’

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra, belediye meclis üyeleri, DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, sendika üyeleri, Mezitli Belediyesi başkan yardımcıları, birim müdürleri ve çalışanların katıldığı törende dünyayı saran Korona Virüsü salgınının yarattığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekildi. Tüm şartlara rağmen ellerinden gelenin en iyisini vermek konusunda hassas davrandıklarını ifade eden Başkan Tarhan, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik tabloyu özetlerken; “Ülkemiz siyasal-ekonomik-toplumsal açıdan krizli süreçte çok zor bir dönemden geçiyor. Bu olumsuzluklardan en çok siz işçiler nasibini alıyorsunuz. Dünyayı saran pandemi salgını da etkisini hızla artırarak herkesi doğrudan etkiliyor.

Tarımdaki çöküş, esnafların işyerini kapatması gibi etkenler işsiz sayısını yüzde 25-30’lara ulaştırmıştır. Fiili enflasyon yüzde 30’lara ulaşmıştır. Ulusal vergi toplamının düşmesi, inşaat sektöründeki kriz belediye gelirlerini alt-üst etmiştir. Vatandaşın 2/3’ si emlak vergisini dahi ödeyemez duruma gelmiştir” dedi.

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET UYGULANMASINI BELEDİYEMİZDE GERÇEKLEŞTİRDİK’

Mezitli Belediyesinde eşit işe eşit ücret uygulamasını hayata geçirmekten mutlu olduklarını vurgulayan Başkan Tarhan, “Ülkemizin değerleri, güzellikleri tek, tek yok oluyor. Halkımızın demokrasiye olan gereksinmesi; yalan, korku ve şiddetle bastırılıyor. Böylesine kötü ortamda güzel ülkemizde; böyle bir tablo içinde demokrasiyi ve sendikal hakları geliştirme çabasında siz işçi emekçileri mutlu etmek amacıyla toplu sözleşme imzalıyoruz. Derdimiz, çabamız, gönlümüz sizleri daha mutlu kılmak. Eşit işe eşit ücret uygulanmasını belediyemizde gerçekleştirdik. Sahada çalışan kadın çalışanlarımıza pozitif ücret uygulanmasına devam ediyoruz” diye konuştu.

‘ÇALIŞANLARIMIZA DESTEĞİMİZ VE SÜRPRİZLERİMİZ DEVAM EDECEK’

Toplu İş Sözleşmesinde çok özel maddelerin bulunduğuna vurgu yapan Başkan Tarhan, çalışanların alkış ve sloganlarıyla desteklediği konuşmasında, “Ailesine şiddet uygulayan çalışanımızın olacağına inanmıyorum. Aksi durum olur ise bu çalışanımızın maaşı eşine verilecektir. Koşulların belediyemizi ekonomik yönden güçlendirmesi durumunda ek protokol ile sizlere desteğimizin süreceği yönündeki iyi niyetimizi bilmenizi isterim. Toplu İş Sözleşmesinin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim. Huzurlu, özgür, mutlu Mezitli’nin oluşmasına katkı sunan siz değerli işçi emekçi arkadaşlarımıza, memur arkadaşlarımıza sevgiler saygılar sunuyor, Toplu İş Sözleşmesinin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘BAŞKANIMIZ ‘ŞARTLARI ZORLAYIN EN İYİSİNİ VERİN’ DEDİ’

DİKS Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ise görüşmeler çalışanlar lehine aldığı tutum nedeniyle Başkan Tarhan’a teşekkür ederek, “Başkanımız Neşet Tarhan, görüşmeye katılan belediye bürokratlarına ‘Belediyenin bütün imkanlarını zorlayın, verebileceklerinizin en iyisini verin’ diyerek önemli bir irade ortaya koymuştur. Bu da bizim elimizi son derece güçlendirmiştir. Biz her zaman Mezitli Belediyesi ile Türkiye’ye örnek olacak sözleşmeleri imzaladık. Pandemi koşullarına rağmen yapılabilecek en iyi sözleşmeyi imzaladık. Toplumun sağlığı için her türlü çabayı gösteren değerli çalışanlarımız her şeyi hakkediyor. Başkanımız Neşet Tarhan ve belediye çalışanlarımıza bu destekleri nedeniyle teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Toplu İş Sözleşmesi, Mezitli Belediyesi iştiraki olan Mutlu Mezitli LTD. ŞTİ. Genel Müdürü Filiz Yalın ve DİSK Başkanı Kemal Göksoy arasında çalışanlarla birlikte imzalanarak yürürlüğe girdi. Sözleşme sonrası büyük sevinç yaşayan çalışanlar, Başkan Tarhan’a alkışlarla teşekkür etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.