MUT’TAKİ ÜRETİCİLERE ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ

Büyükşehir Belediyesi ile Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü iş birliğinde Mut’ta “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Eğitimi” düzenlendi. Sulamadan gübrelemeye, budamadan zararlılarla mücadeleye kadar birçok konu detaylı bir şekilde uzmanlar tarafından aktarıldı. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, tarımın her alanını desteklediklerini belirterek, “Antep fıstığı alanlarımız yaklaşık 6 bin dekarı bulmasına rağmen üretimde 100, 150 ton gibi düşük verimle karşı karşıyayız. Biz de bu verimi artırmak, daha çok ve kaliteli ürün elde etmek adına bu tip toplantıları yapıyoruz” dedi.

Eğitim Yayın: 12 Mart 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 12.03.2022 09:29:13
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Mersin Büyükşehir Belediyesi, tarım sektörünün her alanında üreticileri desteklemeye devam ediyor. Bitkisel üretimden hayvancılığa kadar birçok alanda fide, fidan, sulama borusu ve ekipman desteği sağlayan Büyükşehir, üreticilere çeşitli alanlardaki yetiştiricilik konularında da eğitim olanağı yaratıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü iş birliğinde Mut ilçesinde “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Eğitimi” düzenlendi.

Antep fıstığı yetiştiriciliği konusunda A’dan Z’ye eğitim

Mut’un Geçimli, Kayaönü, Diştaş, Göksu, Yalnızcabağ, Çamlıca, Çatakbağ ve İlice Mahallelerinden katılımın olduğu eğitim, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personelleri Dr. Hakan Usanmaz, Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Fatih Batmaz ve Ziraat Mühendisi Ertuğrul İlikçioğlu tarafından verildi. Eğitim ile Antep fıstığı yetiştiriciliğindeki yanlışlar ve eksikliklerin giderilmesi, kalite ve verimin artırılması ile hali hazırda bulunan bahçelerin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bunun yanında Antep fıstığı yetiştiriciliğinin Mersin’de yaygınlaştırılması da sağlanarak, üreticilere alternatif bir ürün kazandırılacak. Eğitimde üreticilere “sulama, gübreleme, budama, tozlama, hastalık ve zararlılarla mücadele” konuları detaylı bir şekilde uzmanlar tarafından aktarıldı.

“Sadece üretmek yetmiyor kaliteli üretmek gerekiyor”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, son yıllarda üretimin öneminin daha da arttığına vurgu yaparak, “Geçtiğimiz yıldan bu yana yaşadığımız pandemi ve son 15 gündür sınırlarımızda yaşanan savaş, üretmenin, insanların gıdaya ulaşmasının ne kadar önemli olduğunu, üretimi güçlü ülkelerin dünyada ne kadar söz sahibi olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi. Sadece üretmek yetmiyor kaliteli üretmek gerekiyor ve bunu pazarlayacağınız bir coğrafya olması gerekiyor” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık sektörünün her zaman yanında yer aldıklarını ifade eden Başkan Seçer, sulama borusu, fide ve fidan dağıtımından alet ve ekipman yardımına kadar birçok desteği hayata geçirdiklerini söyledi. 

Özellikle katma değeri yüksek ürünlerle ilgili bir sıkıntı yaşandığını vurgulayan Seçer, “Antep fıstığı alanlarımız yaklaşık 6 bin dekarı bulmasına rağmen üretimde 100, 150 ton gibi düşük verimle karşı karşıyayız. Biz de bu verimi daha çok artırmak, birim alanda daha çok ve kaliteli ürün elde etmek adına bu tip toplantıları bütün ilçelerimizde yapmaktayız. Bugün de burada Antep fıstığı ile alakalı Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’nden gelen uzmanlarımızla beraber üreticilerimize bitki besleme, budama, ilaçlama, tozlaşma ile alakalı bilgilendirme çalışması yapacağız” dedi. Toplantıya ilginin yoğun olduğunu vurgulayan Gökçek, “Antep fıstığı yetişen mahallelerimizin muhtarları, üreticiler burada. Antep fıstığı hakkında uzman arkadaşlarımız burada. Üreticilerimize daha bilinçli üretim yapmaları konusunda bilgilendirme çalışması yapıyoruz” diye konuştu.

“Antep fıstığına gönül vermiş üreticilerimize destek olmak amacıyla geldik”

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’nde Islah ve Genetik Bölümü Başkanı olarak görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Fatih Batmaz, Antep fıstığı yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticilere geniş kapsamlı bilgi vermek amacıyla geldiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Antep fıstığına gönül vermiş, Antep fıstığı yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerimize, üreticilerimize destek olmak amacıyla geldik. Mut’ta Antep fıstığı yetiştirilir mi diye birçok yerden soru gelmişti. Öncelikle şunu belirteyim ki küresel ısınmadan dolayı Antep fıstığı yetiştiriciliğinin ileriki yıllarda güneyden kuzeye doğru kayacağını düşünmekteyiz ki Mut bölgesinde de doğada var olan Antep fıstığı kaynakları bulunmakta. Yer yer yetiştiriciliğin yapıldığını da biliyoruz. Ondan dolayı buralarda da bundan 30, 40 yıl sonra neden yetiştiricilik yapılmasın, neden Antep fıstığı yetiştirilmesin diyerek yola çıktık. Bakanlığın da bize vermiş olduğu yetkiye dayanarak Antep fıstığının Türkiye'de yetiştiği tüm iller bizim sorumluluk alanımızda. Antep fıstığı üretiminde dünyada yer yer değişmekle birlikte üçüncü ülke olarak bulunmaktayız. Bizim için çok önemli bir ürün.”

“Antep fıstıkçılığı uzun zamandır sulama imkanı dar olan bölgelerde yapılıyor”

Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Salahattin Arslan ise “Antep fıstıkçılığı uzun zamandır kırsal alan dediğimiz sulama imkânı dar olan bölgelerde büyük çapta yapılıyor. Belirli köylerimizin en büyük ekonomik girdisini, alt yapısı oluşturuyor. Tarım alanı geniş ama sulama şansı yok. Antep fıstığı bu konuda en ideal ürün. Ayrıca bizim sürekli iklimsel avantajımız var. Sürekli kuru hava olması, rüzgarı kuzeyden alması, Antep fıstığının daha kaliteli olması için ciddi bir imkan” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.