MESKİ MERKEZ SU ANALİZ LABORATUVARI İLERİ TEKNOLOJİ İLE DONATILIYOR

İnsan sağlığını göz önünde bulunduran MESKİ Genel Müdürlüğü, Merkez Su Analiz Laboratuvarı bünyesine eklediği yeni ICP-MS cihazı ile içme ve kullanma sularında analiz edilmesi gereken ağır metallerin daha hızlı, düşük maliyetli, hassas ve doğru biçimde ölçülmesine olanak sağlayacak. MESKİ Laboratuvarları’nda ileri teknoloji kullanılarak yapılan analizler sayesinde vatandaşlar suyu güvenle tüketmeye devam edecek. MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “İçtiğimiz suyun, yaşamsal fonksiyonların düzenliliği ve sürekliliği açısından önem arz ettiğinin bilinci ile hareket etmekteyiz. Bünyemize yeni kazandırdığımız ICP-MS cihazının teknolojisi sayesinde analizlerimizi daha doğru, hızlı ve yetkin bir şekilde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın musluklarından gönül rahatlığıyla su içmesini sağlamak için kontrollerimizi ve analizlerimizi periyodik olarak yapmaya devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Yayın: 15 Ekim 2020 - Perşembe - Güncelleme: 15.10.2020 20:01:24
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Merkez Su Analiz Laboratuvarı bünyesine kazandırdığı yeni ICP-MS cihazı ile ileri teknoloji kullanarak, içme ve kullanma sularının analizini daha hızlı ve doğru biçimde yapacak.

MESKİ’nin uzman kişiler tarafından yapılan içmesuyu analizlerinde, uluslararası standartlar ve ileri teknoloji kullanılıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; gelişmekte olan ülkelerde neredeyse nüfusun yarısı içmesuyunun gereken standartlarda olmamasından dolayı sağlık problemleri yaşıyor. İçmesuyunda belli seviyenin üzerinde olması istenmeyen kimyasallar “kirletici” adıyla biliniyor. Kirleticiler, inorganik, organik, pestisit ve dezenfektan olarak sınıflandırılabiliyor. İçmesuyundaki konsantrasyonları bakımından izlenmesi gereken en önemli kirleticileri, inorganik sınıfta bulunan ve sağlık açısından ciddi tehdit oluşturan ağır metaller oluşturuyor. Ağır metallerin içmesularından uzaklaştırılması için çeşitli metot ve yöntemler kullanılıyor. Bu çerçevede, MESKİ’nin Merkez Su Analiz Laboratuvarı bünyesine alınan ICP-MS cihazı ile içme ve kullanma sularında,  “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” ile “İçmesuyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelik”te yer alan, analiz edilmesi gereken ağır metallerin (Alüminyum, Arsenik, Antimon, Baryum, Berilyum, Kadmiyum, Krom, Kobalt, Bakır, Demir, Kurşun, Mangan, Civa, Nikel, Selenyum Sodyum, Çinko, Bor, Vanadyum gibi) analizleri deneyimli ve uzman kişiler tarafından, uluslararası standartlar ve ileri teknoloji kullanılarak, en hassas, hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştiriliyor.

MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Merkez Su Analiz Laboratuvarımız, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından TS EN ISO/IEC 17025 deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yetkinliği için genel gereklilikler standardını başarıyla uygulayarak akredite olmuştur. Laboratuvarımız, tecrübeli ve kalifiye personeli, ulusal veya uluslararası geçerliliği olan analiz metotları ile uluslararası standartlarda hizmet veren bölgenin önde gelen laboratuvarından birisidir. Endüstriyel faaliyetlerin artması, birçok yaşamsal fonksiyonu etkileyen kimyasallarla insan vücudunu karşı karşıya bırakmaktadır. İnsanın temel gereksinim maddesi olan su, zararlı kimyasalların insan vücuduna buluşmasında köprü vazifesi görmektedir. İçtiğimiz suyun, yaşamsal fonksiyonların düzenliliği ve sürekliliği açısından önem arz ettiğinin bilinci ile hareket etmekteyiz. Bünyemize yeni kazandırdığımız ICP-MS cihazının teknolojisi sayesinde analizlerimizi daha doğru, hızlı ve yetkin bir şekilde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın musluklarından gönül rahatlığıyla su içmesini sağlamak için kontrollerimizi ve analizlerimizi periyodik olarak yapmaya devam ediyoruz.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.