MESİAD Başkanı Engin: “Gelişmiş Bir Ekonomi İçin Gelişmiş Bir Demokrasi”
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, ulusal ve küresel ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.
Başkan Engin; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında orta gelir, orta demokrasi, orta eğitim tuzağından kurtulmuş; demokrasi ve ekonomimizin güçlenmesi için gerekli anayasal reformların tüm alanlarda yeniden inşa edildiği, insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre ve doğayı önemseyen bir Türkiye temenni ettiğini ifade etti.Gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir toplum ve demokrasiye ihtiyacımız olduğunu da sözlerine ekledi.
“EKONOMİ; KUŞKU VE GERGİNLİK İSTEMEZ”
Ülkemizininsan-doğa odaklı veyeşil-dönüştürülebilir bir çevreyi önemseyerek yapısal çözümler üretebileceğine dikkat çeken Başkan Engin; iş dünyasının yeni yatırımlar yapabilmesi, üretimin gerçekleşmesi için demokratik ortam yaratılmalıdır. Bütün dünya ile beraber ülkemizde yaşanan ekonomik krizi aşmak için merkezi ve yerel bütçelerin güçlendirilerek, üretim, yatırım ve ticaretin desteklenmesi; aynı zamanda dalgalı seyreden döviz kurlarına, yükselen enflasyona ve yüksek faize karşı mücadele yolları geliştirilmelidir.
Ekonomi; kavga, kuşku ve gerginlikleri istemez. Gerek TBMM’de, gerek il ve ilçe belediye meclislerinde iktidar-muhalefet kavramlarını bırakıp, kurumlar yan yana gelerek, ülkemiz için engeller aşılmalıdır.
MESİAD BAŞKANI ENGİN: “ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞÜRÜLMELİ”
TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon oranları hakkında da görüşlerini beyan eden Başkan Engin şunları kaydetti: “Enflasyonunun yüzde 84 olduğu açıklandı ancak piyasada fiyat ve değerlemelere bakıldığında enflasyonunun resmi rakamların çok çok üstünde olduğu görülmektedir.
Döviz kurlarındaki hızlı dalgalanma, Dünya ekonomisindeki daralma, artan maliyetler üretimi ve sanayicileri olumsuz yönde etkilemektedir. İş dünyasında yaşanan zorlukların aşılması ancak üretimde istikrarın sağlanması ile olur.
Kısa vadede ekonomik istikrarın sağlanması ile çift hanelerde olan enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve finansa erişiminin kolaylaştırılarak piyasalara sunulmasıyla; yatırımların hız kazanacağı ve istihdamın artacağı görülecektir.”