TARSUS BELEDİYESİ’NİN YERLİ TOHUM ATAĞI TARSUS TOPRAKLARINDA HIZLA YAYILIYOR
Tarsus Belediyesi’nin yerli üretimi teşvik etmek amacıyla başlattığı yerli tohum atağı Damlama ve Kulak’tan sonra Alifakı Mahallesi’nde yapılan mısır tohumu ekimiyle beraber Tarsus’ta hızla yayılmaya devam ediyor.
Tarsus Belediyesi’nin yaptığı işbirliği çalışmalarıyla çiftçinin toprağında hayat bulan yerli tohumlar yeni yerlerin eklenmesiyle her geçen gün yayılmaya devam ediyor.
Tarsus Belediyesi, Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından ortaya konan tarımsal yeniliklerin çiftçilere ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen projenin sürdürülebilirliğini sağlamak adına proje ortağı Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte Alifakı Mahallesinde 5 dönümlük alana yerli tohum mısır çeşidi olan “kale” tohumlarının ekimini sağladı.
Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi, Ziraat mühendisi Mehmet Özer, müdürlük görevlileri ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Celal Kalebaş gözetiminde yörenin çiftçisi Şükrü Özer’e teslim edilen yerli tohum mısır çeşidi olan “Kale” tohumları toprakla buluşturuldu.
“YERLİ TOHUMDA VERİM YÜKSEK ÇİFTÇİLER MEMNUN”
Yerli ve milli tarımı teşvik etmek amacıyla başlattıkları yerli tohum atağının yaygınlaşarak başarıyı yakaladığını dile getiren Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan; “Yerli tohumda verim yüksek, çiftçiler memnun bu da yerli üretimin yayılması açısından başarıyla ilerlediğimizi gösteriyor. Bu kapsamda yerli tohumların yayılış ve talep hızına baktığımızda çiftçilerimiz arasında yerli tohuma taleplerin arttığını söyleyebiliriz. Yerli tohum için yaptığımız işbirliği çalışmaları kapsamında da çiftçimize toprak analizinden tutun da yerli tohumların hasat dönemine kadar olan takip ve bakımını da yapıyoruz. Bu süreçte bitki hastalıklarıyla mücadele de dâhil çiftçilerimiz için belediye olarak üzerimize düşen görevi yapmaya her zaman için hazırız.” dedi.
“DOĞU AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR ENSTÜTİSİ
Yerli tohum mısır çeşidi olan “Kale” mısır tohumlarını toprakla buluşturmak için toprak gübreleme hazırlığının da yapıldığını dile getiren Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstütisi Yüksek Mühendisi Celal Kalebaş;” Kale Çeşidi, Domates Sarımsak Araştırması Müdürlüğümüze ait yerli bir çeşit olup Tarsus Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında çiftçimizin tarlasına ekimini gerçekleştirdik. Bundan sonraki aşamalarda ise gübreleme, aşılama, çapalama ve daha sonra sulamaları falan takip edildikten sonra hasat zamanında yine belediyemizle beraber takip edeceğiz. Bu tohumumuzun özelliklerinden bahsedecek olursak; Türkiye ortalaması dekara 1590 kilogram verimi var yani diğer çeşitlere göre verimi daha yüksek. Çiftçilerimizin yerli ve milli tohumlarımız varken yabancı tohumlara olan taleplerini azaltmalarını istiyoruz. Yani yerli ve milli tonlarını önce kullanıp denesinler ondan sonra memnun kalacaklarına dair garanti veriyoruz” dedi.
Tarlasına “Kale” mısır tohumlarını eken çiftçi Şükrü Özer, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a yerli tohumlara verdiği önemden ötürü teşekkür ederek, bu çalışmanın gelişip genişlemesiyle birlikte dışarıya bağımlılığımızı azaltır. Kendi tohumumuzu üretmek daha güzel, en verimli şekilde hasadımızı yapmayı umut ediyoruz. Belediyemizin böyle bir projede yer alıp bizi desteklemesi bizleri memnun etti, dedi.
Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Nadir Ernariçi ise konuşmasında; lama yasası ile yapmış olduğumuz protokol kapsamında yerli mısır çeşitlerimiz Kale kaleyi ekimini burada gerçekleştiriyoruz. Çiftçimizin önderliğinde yapılan çalışmalarımızı da sonuçlarını hasat zamanında göreceğiz. Bu çalışma yerli ve milli çeşitlerimizin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik atılmış cesur adımlardır, dedi.