Tarsus Haber/ Borsa 2023 Buğday Raporunu Hazırladı
Tarsus Ticaret Borsası, Dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime, gıda tüketimine şahit oluyoruz.
Son yıllarda yaşanan süreçler, bizlere Türkiye’nin tarımın her alanında üretimini arttırması gerektiğini gösterdi.
Bu süreçte; bilimsel, teknik ve ekonomik esaslara uygun uygun alanda, uygun ürün üretiminin teşviki ve bu sisteminin tarımsal destekler ile ilişkilendirilerek uygulamaya konulması tarafımızdan sürekli önerilmektedir.
Sulanan alanlarda ürün kararı önceki yılki gelişmeler ve yılın gidişatına göre verilmekte, çoğunlukla toprak ve su kaynaklarının korunması ile uyumlu olmayan tercihlerde bulunulduğu gibi, ekonomik üretim ilkelerinden de uzaklaşılabilmektedir. Bu sistemin sadece buğday açısından değil farklı stratejik ürünler için bir üretim planı oluşturacağı, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlayacağı anlatılmıştır.
Buğdayda hasat başlamadan önce çiftçiyi korumak adına hububat ürünleri ithalatına yeniden gümrük vergisi getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte buğday, arpa, mısır, durum buğdayı gibi hububat ürünlerinin ithalatında gümrük vergisi yüzde 130’a yükseltildi. Bu vergi oranı, pandemi ardından dünyada gıdada stok tutma eğilimi, hububatta önemli üreticiler Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ortamının yansımaları nedeniyle iç piyasayı korumak adına dönem dönem sıfırlanmıştı. Ancak farklı dönemlerde yüzde 70, 80 ve 130 olarak uygulanmıştı. Yüzde 130’luk bu uygulama, çiftçiyi korumak için güçlü bir mesaj veriyor. Bu kapsamda gümrük vergisi uygulaması 1 Mayıs itibarıyla yürürlükte olacak.
Türkiye’de geçen sezon 19.5 milyon tona yakın buğday üretimi yapılmıştı. Bu sezon 1 milyon daha fazla üretim bekleniyor. Türkiye’nin buğday üretimi tüketimi için yeterli.
Bir önceki sezonda Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satılan ekmeklik buğdayın alım fiyatı ton başına 6 bin 450 lira, ve Ton başına 1000 liralık primle toplamda 7 bin 450 liraya ulaştı.
Üreticimiz 7,5 -8 TL’sı maliyetle ürettiği buğdayını , dünya piyasalarını da dikkate alarak açıklanacak fiyatı beklemekte.
Alım fiyatı dünya fiyatlarına göre açıklansa, buğday fiyatı geçen senenin çok altında kalacak.Çünkü dünya fiyatları düşük. Kaldı ki son yıllarda buğday ve arpa alım fiyatları genellikle dünya fiyatlarının üzerinde açıklandı. Bu yıl da dünya fiyatlarının üzerinde olmasını bekliyoruz.
Üretim tahmini 20 milyon ton
Kurak geçen sonbahar ve kış aylarından sonra Mart ve Nisan yağışları buğday ve arpada bir toparlanmaya neden oldu ve üretimin buğdayda 20 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Üretim alanlarındaki artışın temel nedeni 2022 ürünü buğday ve arpaya verilen fiyat ve alım primi. Birçok ürüne göre buğday ve arpa üreticisine verilen fiyat üreticiyi memnun etti. Bu sene üreticiyi tatmin edecek bir fiyat olmazsa buğday ve arpadan da kaçış olur.
Özetle, Hasat öncesi üretici buğday fiyatının açıklanmasını bekliyoruz. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi alım priminin devam etmesi de beklentimiz.
Bu üretim sezonunda TMO’nun açıklayacağı fiyat başta buğday üreticileri olmak üzere hububat üreticilerinin emeklerinin karşılığını alacağı beklentimizi bir daha yineliyor, TMO’nun Dünya fiyatları ile uyumlu reel fiyat açıklaması, gerektiğinde bunun periyodik olarak güncellemesinin ve pirim uygulamasının arda da alım politikası olarak devam ettirilmesi de yine beklentimizdir.
2023 yılı üretim sezonu ve hasatların başlamasına az bir süre kala Buğday ile ilgili hazırladığımız bu raporda Dünya ve Türkiye de yaşanması muhtemel beklentilere yer vermeye çalıştık. Bol ve bereketli bir sezon geçirmek dileğiyle.