TÜRKİYE’DE TARIMIN YAŞADIĞI SORUNLARA İLGİSİZLİK
DOĞRUCU DAVUT
-Türkiye’de tarımsal ve hayvansal sorunların gün geçtikçe büyüdüğü bilinen bir gerçek.. İşte böyle bir ortamda Tarsus ve yöre Çiftçisine Türkiye’de tarımsal ve hayvansal sorunların anlatıldığı bir konferans verildi. Tarım yazarı Sadettin İnan, bir dizi konferans vermek üzere Tarsus’a geldi. Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen konferansa Ticaret ve Sanayi Odası Tarım ve Hayvancılık komisyonu başkanı Ayhan Bayram, Ticaret Odası genel sekreteri Ali Ukav, Tarsus Süt Üreticileri Birliği başkanı Danyal Avşar, CHP ilçe başkan yardımcıları Murat Çeliker ve Niyazi Azimet ile tarımsal üreticiler, hayvancılık işiyle uğraşan çiftçiler katıldı.
NELER DEDİ?
Tarım yazarı Sadettin İnan, çiftçilerin son zamanlarda büyük sıkıntılar yaşadığını, girdi fiyatlarının arttığını belirterek gübreden, tarımsal zirai ilaçlara ve hayvan yeminden, şeker pancarı dahil tarımsal ürünlerin para etmemesine kadar birçok konuda görüşlerini dile getirdi.
ET VE SÜTTEKİ HATALAR!
Sadettin İnan “Türkiye’de tarımsal üretimdeki sorunlar gibi hayvancılıkta da büyük sorunlar var ve büyük yanlışlar yapılıyor. Mesela son günlerde gübre, şeker gibi et fiyatları da aşırı artıyor. Neden artıyor. Örneğin 2018 yılında Cumhuriyet tarihinin et konusunda rekor ithalatı yapıldı. 1 milyon 212 bin besilik hayvan, 133 bin kasaplık hayvan,56 bin ton lop et ithal edildi. İthalata 2 milyar 15 milyon dolar döviz ödendi.” dedi. Şeker fabrikaları neden satıldı?
Yine Şeker fabrikalarının satılması yüzünden artık Türkşeker’in piyasada sözünün geçmediğini hatırlatan İnan, şeker fiyatlarını özel sektörün istediği gibi belirleyip piyasada sattığını bununda haksız kazanca neden olduğunu söyledi. Çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde de yanlış yapıldığını ve geç tespit edildiğini belirten İnan, bu yüzden birçok süt hayvanının kasaplara satılıp kesildiğini, bununda acı bir durum olduğunu anlattı.
DOĞRUYA DOĞRU..
Tarım yazarı Sadettin İnan'ın konferansına nedense Tarsuslu çiftçi kuruluşları bir ikisi dışında pek ilgi göstermedi. Yine çiftçilerde öyle.. Bu da işin üzücü yanı idi.